Ons verhaal

Wij zijn de cashdienstverlener van Nederland. Wij zorgen ervoor dat contant geld bereikbaar, beschikbaar, betaalbaar en veilig blijft voor iedereen in Nederland.

Bereikbaar, dat betekent dat iedere Nederlander binnen een straal van vijf kilometer contant geld kan opnemen bij een geldmaat. En dat er verspreid over het land voldoende mogelijkheden zijn om biljetten en munten te storten en op te nemen.

Beschikbaar, onze geldmaten voor het opnemen en storten van contant geld zijn betrouwbaar.

Betaalbaar, er wordt steeds minder contant geld gebruikt, dat betekent dat de kostprijs voor contant geld hoger wordt. Door innovaties aan onze automaten en het steeds verder ontwikkelen van onze dienstverlening zorgen we ervoor dat contant geld betaalbaar blijft.

Veilig, we vinden het belangrijk dat het opnemen of storten van contant geld in een veilige omgeving gebeurt, daar werken we hard aan. En ook de ontwikkelingen van onze automaten op veiligheidsgebied gaan door. 

Deze vier bouwblokken vormen de kern van onze organisatie. De beleving en tevredenheid van de banken en gebruikers is waar het uiteindelijk allemaal om draait. Met een continue focus op de bouwblokken proberen wij de beste bank- en consumentervaring te leveren.

Onze geschiedenis

In 2011 richtten drie banken; ABN AMRO, ING en Rabobank Geldservices Nederland (GSN), de voorganger van Geldmaat, op. Zij doen dat om de kosten van het chartale (contant) geldverkeer te delen. Omdat banken volgens de wet niet zo nauw mogen samenwerken krijgen ze daarvoor speciaal toestemming van De Nederlandsche Bank (DNB). GSN neemt de banken de verwerking van het contante geld uit handen, coordineert het waardetransport van en naar de geldautomaten en doet het onderhoud van de automaten. De drie banken zijn de enige aandeelhouders van GSN.

De jaren daarna daalt het gebruik van contant geld. Dat maakt het voor banken lastig om het serviceniveau op peil te houden. In 2017 besluiten de drie banken hun samenwerking in GSN verder uit te breiden om zo hun klanten ook in de toekomst automaten voor het opnemen en storten van contant geld aan te kunnen bieden. 

ABN AMRO, ING en Rabobank spreken af om hun geldautomaten voor het opnemen en storten van biljetten en munten en hun sealbagautomaten voor het storten van verpakte biljetten samen in een onderneming onder te brengen. GSN wordt daarvoor op 1 januari 2019 omgedoopt tot Geldmaat. Dit is een mega-operatie. Niet alleen worden duizenden automaten in een nieuwe jas gestoken, ook is er nieuwe, eenduidige software nodig. De overname van de automaten is in 2021 afgerond. 

Onze organisatie

We zijn een financiële afwikkelorganisatie en hebben ruim 300 medewerkers in dienst die werkzaam zijn in een van de vier domeinen Operations, Finance, Risk en Corporate Office. We hebben een directieteam met vier leden en staan onder toezicht van een Raad van Commissarissen. ABN AMRO, ING en Rabobank zijn aandeelhouders van Geldmaat.

Onze kernwaarden zijn samenwerken, eigenaarschap en transparantie. We zien dat terug doordat problemen en uitdagingen door medewerkers onderling opgelost en opgepakt worden. We zien dat medewerkers zelf initiatief nemen en niet bang zijn om fouten te maken, want daar leren we van. We zijn een lerende organisatie die zichzelf continu wil verbeteren, onder het motto “iedere dag een stapje beter”.

Geldmaat kent een klokkenluidersregeling die ook voor derden toegankelijk is.