Onze geschiedenis

In 2011 richtten drie banken; ABN AMRO, ING en Rabobank Geldservices Nederland (GSN), de voorganger van Geldmaat, op. Zij doen dat om de kosten van het chartale (contant) geldverkeer te delen. Omdat banken volgens de wet niet zo nauw mogen samenwerken krijgen ze daarvoor speciaal toestemming van De Nederlandsche Bank (DNB). GSN verzorgt het chartale geldverkeer voor de drie banken. GSN neemt de banken de verwerking van het contante geld uit handen, verzorgt het waardetransport van en naar de geldautomaten en doet het onderhoud van de automaten. De drie banken zijn de enige aandeelhouders van GSN.

De jaren daarna daalt het gebruik van contant geld. Dat maakt het voor banken lastig om het serviceniveau op peil te houden. In 2017 besluiten de drie banken hun samenwerking in GSN verder uit te breiden om zo hun klanten ook in de toekomst automaten voor het opnemen en storten van contant geld aan te kunnen bieden.

ABN AMRO, ING en Rabobank spreken af om al hun geldautomaten voor het opnemen en storten van biljetten en munten en hun sealbagautomaten voor het storten van verpakte biljetten samen in een onderneming onder te brengen. GSN wordt daarvoor op 1 januari 2019 omgedoopt tot Geldmaat en de automaten heten voortaan geldmaat. Dit is een mega-operatie. Niet alleen moeten duizenden automaten omgebouwd worden tot een gele geldmaat, maar er moet ook nieuwe software ontwikkeld worden. De overname van de automaten vindt plaats in 2019, 2020 en 2021.